wat is een smart contract

Wat is een Smart Contract?

Met de komst van een virtuele computer op de blockchain en een programmeertaal om deze aan te sturen, is het mogelijk om programma’s te schrijven die door de EVM worden uitgevoerd. Een Smart Contract, ofwel slim contract is zo’n programma. Het is een contract dat wordt geprogrammeerd in computercode en wat wordt vastgelegd op de blockchain. Zoals we eerder al hebben geleerd is iets wat op de (decentrale) blockchain is vastgelegd ‘immutable’ oftewel, niet te wijzigen. Dit betekent dat we voor bepaalde zaken geen tussenpersoon meer nodig hebben. We kunnen immers afspraken maken en vastleggen met iemand die wij niet kennen of vertrouwen. Mits het slimme contract goed is geprogrammeerd kunnen we er blind van uit gaan dat het contract geheel volgens afspraak wordt uitgevoerd.

Om dit te verduidelijken geven we hierbij het voorbeeld van de notaris. Veel van de afspraken die nu notarieel worden vastgelegd zullen in de toekomst via Smart Contracts worden geregeld. Denk bijvoorbeeld aan een erfenis bij overlijden. Stel dat ik bij overleden mijn spaargeld wil nalaten aan mijn kinderen. Dan kan ik dit vastleggen in een smart contract en deze vastleggen op de blockchain. Nu hoef ik niemand meer te vertrouwen, want ik kan er blind vanuit gaan dat na mijn overlijden het geld automatisch bij mijn kinderen terecht komt.

Wat is een Decentralized Application (DAPP)?

Een ander woord dat we veel horen in de blockchain gemeenschap is Decentralized Application, oftewel decentrale applicatie. Simpel gezegd wordt hiermee de software bedoeld die wordt gebruikt om je webbrowser, bijvoorbeeld Google Chrome of Safari, in staat te stellen te communiceren met de blockchain. De mogelijkheden met decentrale applicaties zijn enorm, want deze kunnen ontwikkeld worden voor allerlei toepassingen. Ben je benieuwd wat deze toepassingsmogelijkheden zijn? Lees dan onze blog over de toepassing van blockchain technologie en verschillende sectoren.

Deel dit artikel

Wellicht is dit ook nog iets voor jou

Risicomanagement crypto
Handel Tips

Risicomanagement tijdens het traden met cryptocurrency

Risicomanagement tijdens het traden met cryptocurrency Cryptocurrency-handel is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, waarbij digitale activa zoals Bitcoin en Ethereum steeds populairder worden onder beleggers.

Loop jij ergens tegen Aan?

Het Team staat altijd klaar voor jou!