Wat is het verschil tussen Blockchain 1.0 en 2.0?

verschil blockchain 1 met blockchain 2

Verschil Blockchain 1.0 & Blockchain 2.0?

In onze vorige blogs hebben we de termen Blockchain 1.0 en Blockchain 2.0 al eens gebruikt. Maar wat zijn de verschillen tussen Blockchain 1.0 en Blockchain 2.0? Dit gaan we in deze blog op eenvoudige wijze uitleggen.

Wat is Blockchain 1.0?

De bekendste toepassing van blockchain technologie is in Bitcoin. Het is de eerste toepassing van een decentrale blockchain maar heeft gelimiteerde mogelijkheden. Dit komt doordat de Bitcoin broncode is geschreven in een scripting programmeertaal genaamd “script”. Deze programmeertaal is zoals dit heet niet “Turing Complete” en daardoor is het niet mogelijk hier gecompliceerde programmeer code op te laten draaien. Daardoor zit er in de Bitcoin blockchain nog weinig dynamiek. We kunnen dan ook wel zeggen dat Blockchain 1.0 de Blockchain technologie is van vóór de lancering van Ethereum.

Wat is Blockchain 2.0?

Tot de lancering van Ethereum was de Blockchain technologie vrij statisch. Zeg nu zelf, het bijhouden van transacties en balansen is niet heel spannend. Maar met de komst van Ethereum kwam hier verandering in. Eigenlijk kunnen we de komst van Ethereum in blockchain wel vergelijken met de komst van Javascript in websites. In de periode voor Javascript waren de HTML websites statisch en de mogelijkheden beperkt. Door Javascript is het mogelijk geworden om de interactieve websites te bouwen zoals we die nu kennen.

Met andere woorden, Ethereum heeft de mogelijkheid om dynamiek aan de blockchain toe te voegen gebracht. Op de Ethereum blockchain is het namelijk mogelijk om te programmeren en hiermee Smart Contracts (Slimme contracten) en Decentrale Applicaties (DAPP’s) te ontwikkelen. We kunnen dan ook wel stellen dat Blockchain 2.0 de Blockchain technologie na de lancering van Ethereum is.

 

Ethereum Virtual Machine (EVM)

Met de komst van Ethereum is Blockchain technologie naar een compleet nieuw level gestegen. Dankzij de programmeertaal Solidity is het mogelijk om complexe programmacode uit te voeren op de blockchain. Solidity is een “Turing Complete” programmeertaal wat wil zeggen dat de code ieder softwarematig probleem kan oplossen en dat ‘loops’ mogelijk zijn. Hierdoor wordt het ineens mogelijk om dynamische programma’s te laten draaien op de blockchain.

De programma’s die in Solidity worden geschreven worden uitgevoerd door de Ethereum Virtual Machine (EVM). In een normale computer voert de CPU (Central Processing Unit) de code uit. Dit gebeurt lokaal op 1 computer en is daardoor relatief eenvoudig en ook snel. In een peer to peer blockchain netwerk dienen alle nodes/computers dezelfde code uit te voeren en constant op de hoogte te zijn van de historie van alle transacties, de historie van alle smart contracts en de staat van ieder smart contract en moet er onder deze nodes ook consensus (overeenstemming) bestaan. Wat dit allemaal inhoudt en hoe dit werkt is iets te gecompliceerd voor deze blog, maar in onze Blockchain Techniek Training leggen we dit graag uitgebreid aan je uit!

 

Conclusie

Het verschil tussen blockchain 1.0 en blockchain 2.0 is de mate waarin dynamiek kan worden toegevoegd in de code. Blockhain 1.0 kan worden gebruikt voor Cryptocurrencies. Blockchain 2.0 biedt veel meer mogelijkheden om programma code toe te voegen, waardoor er zogenaamde Smart Contracts en DAPP’s kunnen worden uitgevoerd op de blockchain. Wat dit zijn lees je in onze volgende blog!

Deel dit artikel

Wellicht is dit ook nog iets voor jou

Risicomanagement crypto
Handel Tips

Risicomanagement tijdens het traden met cryptocurrency

Risicomanagement tijdens het traden met cryptocurrency Cryptocurrency-handel is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, waarbij digitale activa zoals Bitcoin en Ethereum steeds populairder worden onder beleggers.

Loop jij ergens tegen Aan?

Het Team staat altijd klaar voor jou!